Nantou Winery, som huvudsakligen gör vin, ligger i Nantouhsien i provinsen Nantou. Det är Taiwans näst största provins. Redan 1978 grundades Nantou Winery men det var inte förrän 2008 som de började producera whisky. Det två första åren lät man ett närliggande bryggeri allt före destilleringen, från korn, mältning, mäskning till jäsning. Under 2010 installerade man mäsktunnor och washbacks från Tyskland. Detta möjliggjorde att man kunde ta hand om hela processen själva.  Storleken på waskbacks är 15000 liter och jäsningen tar 60-72 timmar och man använder bara mältat korn. 

Ägare är TTL, Taiwan Tobacco & Liquor Corporation, som är ägt av staten och är sprunget ur det monopol som upphörde 2002. Omar är det varumärket som single malt whiskyn från Nantou släpps under. Destilleriet började med att släppa en blended whisky på marknaden men under 2013 släppte man två cask strength single malt- utgåvor  som fick ett gott mottagande. Detta följdes upp med att man i början av 2015 släppte serien Omar vars huvudsakliga sorter är en Sherry Type och en Bourbon Type. Destilleriet lagrar huvuddelen av spriten på 180-225 litersfat  som tidigare huserat sherry eller bourbon. 

I glas nummer ett finns det bourbonlagrade taiwanesiska destillatet som har en alkoholhalt på 46%.

Doft: En frisk doft av citrus och malt dyker upp inledningsvis och släpper sedan fram mer nötiga toner. Det kryper fram hintar av rostad ek, bananmarmelad och lätta lakritstoner. Jag får känslan av en ladugård full med hö på ett jordgolv tillsammans med nypressad äpple- och potatisjuice. I bakgrunden ligger det brödiga malttoner tillsammans vaniljkola och mjölkchoklad.

Smak: Mjuk amarettokola blandas med tydlig citrussötma, valnötter, hasselnötter och anis. Det dyker upp tobakstoner tillsammans med en fräsch fruktighet i form av aprikos, blodapelsin, banan och övermogna krusbär. I bakgrunden hittar jag en rökig ton tillsammans med rostad ek och vaniljblommor.

Finish: Här kommer en tydlig ton av kolat trä, rostade nötter och choklad. Det mynnar senare ut i vaniljkola, kummin och en viss torvighet.

 

I glas nummer två finns det sherrylagrade taiwanesiska destillatet som har en alkoholhalt på 46%.

Doft: En dov doft av mörk choklad och torkad frukt dyker upp. Dadlar, aprikos och plommon är framträdande och går över i frisk mintighet och kolad ek. Det kommer puffar av nagellack och tobak tillsammans med en syrlig sötma. I bakgrunden ligger en grov maltighet tillsammans med chokladdoppad nougat.

Smak: En frisk nötighet blandas med mörka sherrytoner. Det dyker upp kola, mörk choklad och russintoner som toppas upp med kolad ek och brända barkbitar. Jag hittar förnimmelser kryddor i form av svartpeppar, nejlika och kummin. I bakgrunden finns hela tiden en rostad nötighet.

Finish: Chokladtonerna blir alltmer framträdande tillsammans med nejlikan och en ton av tobak. Det mynnar sedan ut i vanilj, söt bittermandel och mer choklad.

 

Sammanfattning: Detta känns som ett riktigt rent och bra destillat som kommer att ha en bra framtid. Jag gillar framförallt bourbonlagringen som är riktigt bra balanserad i doft- och smakpaletten. Whiskyn är riktigt komplex, smakrik och fräsch. Jag gillar kombinationen av den fräscha fruktigheten och känslan av ladugården. Sherrylagringen är definitivt en bra sherrylagrad whisky med bra komplexitet och balans men mycket mörkare toner, precis som det ska vara. Sherryn är tydlig men här tycker jag att den gömmer destillatet lite, absolut inte en nackdel för den som gillar sherrylagrat. Min röst går idag till Omar – Single Malt (Bourbon type), som den benämns på flaskan. Båda dessa finns att smaka på Borlänge Öl- & Whiskymässa hos Clydesdale. Missa inte det!

Vill du träffa mig så står jag, som vanligt, hos The Scotch Malt Whisky Society. Välkommen!

Trevlig Helg och hoppas vi ses!

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram