Vilken fantastisk vecka det varit! Vi har besökt samtliga destillerier på Islay, för provningar, masterclasses, middagar eller bara allmänt häng. Till och med ett besök på grannön Jura har hunnits med, dock en väldigt kort visit då det spöregnade. Jag har fått smaka på oförskämt mycket bra sprit från nya vänner och gamla vänner, direkt från fat och från gamla omärkta flaskor mm.

Höjdpunkterna från veckan har varit SWAs middag med provning av sherrylagrad whisky på Ballygrant Inn där det serverades rikigt roliga drams men även grym mat. Cheesecaken var gudomligt. Craftman’s Tour på Bowmore, rundtur på destilleriet, test av råsprit, fatprovning och provning av destilleributeljeringar. Deal or No deal dinner även den på Bowmore med skaldjursbuffé och en paketbytartävling. Ardbegs BBQ igår var den roligaste kvällen med grymma burgare, mycket bra whisky och riktigt trevligt sällskap.

Efter alla fantastiska fat, specialbuteljeringar och annat så vill jag ändå ta ett steg tillbaka. Det finns ju massor av standardbutejeringar som många bara springer förbi. Jag köpte en Port Charlotte Scottish Barley på destilleriet påvägen ut till Portnahaven idag som jag njuter av på klipporna. Det är en NAS-buteljering med en alkoholhalt på 50 %.

Doft: Maltsötma, mjuk chokladrök, kryddor som kardemumma, muskot och vanilj. Det finns en underliggande dov fruktighet. Gula plommon, rabarber och övermogna krusbär.

Smak: Ljuvlig maltrökighet, ljus choklad, vanilj, chilihetta i början som går över till svartpeppar. Senare kommer svala frukter som mandarin, gula plommon och aprikoser. Jag känner rostade nötter, nejlika och fudge.

Finish: Ljus choklad, vaniljsmör och rostade hasselnötter.

Sammanfattning: Jag tycker denna står sig riktigt bra efter en vecka av fatstyrka och ovanliga drams. Det som jag gillar med just Port Charlotte är maltsötman som balanseras med kryddor, frukt och rök. Detta är en whisky man kan dricka var som helst och bara njuta. Den har bra djup och komplexitet men är inte så avancerad så man kan lättsamt bara dricka och vara glad i gott sällskap. I sommar skulle jag rekommendera dig att ta med en flaska, ett par glas och några vänner till havet eller motsvarande och bara ha det gött.

Trevlig Helg!

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram