För årets Feis Ile så släppte Bruichladdich en utgåva som de kallar Transparency. Flaskan är helt vit och utan information, tillsynes en NAS-utgåva. Dock sitter det halsband på flaskan där det finns en kod. Den koden kan man använda på Bruichladdich hemsida för att få det fulla receptet på whiskyn i flaskan. Hela den här No Age Statemant-trenden har fått många att misstro whiskyindustrin, att anklaga om fusk och att destillerier gömmer åldrarna på whiskyn bakom romantiserade smeknamn. Det är ju självklart en mycket dålig trend för whiskyindustrin och Bruichladdich vill med detta visa sig transparenta för sina kunder då de tror att folk har ett intresse att veta hur gammal whiskyn är och vilka proportioner som är ihopblandade. Bruichladdich hoppas givetvis att fler destillerier hänger på och gör samma sak.

När jag går in med hjälp av koden på halsbandet får jag reda på att Transparency är en så kallad multivintage-whisky. Det är Head Distiller & Blender Adam Hannett som har valt ut faten och blandat ihop whiskyn som innehåller följande:

Det är en vatting av 12 fat, 3 olika vintage, 1 kornsort och 7 olika fattyper.

   

Antal Fat: 1
Vintage: 2002
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: 1ST Fill ex-Sherry Hogshead

Antal Fat: 1
Vintage: 2002
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: 1ST Fill Bordeaux ex-Sauternes Hogshead

Antal fat: 1
Vintage: 2003
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: 1ST Fill ex-Bourbon Cask / från 2013 – 1ST Fill Bordeaux ex-Sauternes Hogshead

Antal Fat: 2
Vintage: 2003
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: 1ST Fill ex-Bourbon Barrel

Antal Fat: 2
Vintage: 2003
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: Vatting of ex-Sherry, Wine and Bourbon casks / från 2015 2ND Fill ex-Bourbon Barrel

Antal Fat: 4
Vintage: 2004
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: 1ST Fill ex-Bourbon Hogshead

Antal Fat: 1
Vintage: 2004
Kornsort: Skotska fastlandet
Fattyp: 1ST Fill ex-Bourbon Barrel / från 2012 Bordeaux ex-Pauillac Red

Whiskyn är buteljerad på 1000 flaskor med en alkoholhalt 56,4 % utan färgämnen eller kylfiltrering. 

Doft: Det klassiska PC-maltsötman blandas upp med söt rökighet och sotiga citruskarameller. Det dyker upp lite sträva taniner, träkåda och honungsglass tillsammans med smörkola och inlagda körsbär. I bakgrunden ligger hela tiden maltsötman och och pyr tillsammans med citrusrök. 

Smak: Svartpeppar med sotig honung som går över i explosion av chili, sherry, choklad och nejlika. Det dyker upp citronlemonad, maltsötma och en rejäl portion torvrök. Känner även hintar av vanilj, rostad ek och kardemumma. I bakgrunden finns hela tiden en massivt fyllig maltsöt rökighet. 

Finish: Toner av en skönt maltsöt vaniljsockerkaka tillsammans hasselnötter och pressad citron. 

Sammanfattning: Just Port Charlotte är en av mina absoluta favoriter när det gäller whisky så sannolikheten att jag inte skulle tycka om denna var ganska liten redan innan jag köpte flaskan. Jag tycker detta är såå himla bra, maltsötman uppblandat med den torviga rökigheten och de sköna citrusinslagen är helt suveräna i alla PC-utgåvor. Transparency är en extremt komplex whisky där varje komponent känns noga utvald för att komplettera de andra. Den större andelen bourbonfat, tycker jag, är en bra bas där man sedan lägger till fler dimensioner i doft- & smakpaletten med de olika vinfaten. Viktigt är att den traditionella PC-karaktären finns kvar och det gör den verkligen. Det jag förtrollades mest av idag var doften, den kändes så otroligt djup och häftig. Svårt att beskriva känslan men det var svårt att sluta dofta. Den här flaskan såldes bara på destilleriet på Bruichladdich Open Day under Feis Ile 2017 och tog slut några timmar senare samma dag. Jag ångrar inte en sekund att jag köpte den.

Trevlig Helg!  

Dela på Sociala Medier

FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram