”Made in America” by Tusse, del 8.
Rowan’s Creek Small Batch Straight Bourbon. Kentucky, USA
12 years, 50,05 %.

Rowan’s Creek kommer likt Noah’s Mill från Kentucky Bourbon Distillers, och som jag tidigare har avhandlat agerar de ibland buteljerare för andra destillerier och har även en del ”hittepå-destillerier” under sina vingar. Vem som har destillerat just Rowan’s Creek är hemligt, men på etiketten står det att den är ”Bottled by Rowan’s Creek Distillery” samt att den är lagrad på kolade ekfat och buteljerad för hand.

Doft: Den luktar ganska stickigt, men rätt snabbt hittar jag ekollon, vresrosor och gråbo. Efter en lite djupare dykning i glaset upptäcker jag även råg, ganska mycket råg faktiskt. Vaniljen ligger mer i bakgrunden med hintar av lime och marsipan, och kanske lite muskotnöt.

Smak:
Ek och råg mixas med ganska kraftig alkoholnärvaro. Rågen och eken dominerar starkt, men det finns också sötare element som rinnande honung som övergår till mer sockriga och godisaktiga inslag som marshmallows och Milk Duds. Även de obligatoriska blommiga medicinaltonerna gör sig påminda men det är mer som att de har varit där och lämnat kalaset. Jag kan bara hitta spåren efter dom.


Finish:
Av någon anledning så förs tankarna till jord. Lakritsrot, jordärtskocka och kanske lite palsternacka och pepparrot ger en som sagt jordig och kraftfull känsla. Viss sälta finns i bakgrunden men det är då det inte havssalt som man hittar i de skotska syskonen, utan det drar mer åt torr lägereldsbrasa.


Sammanfattning:
Den här whiskeyn tar en lite ”off guard”. Trots sina 12 år på nacken så känns den lite bångstyrig. Den höga alkoholhalten gör att man får närma sig försiktigt, men när man lyckas tämja den så visar den äntligen upp lite vänligare sidor. Efter några smakklunkar så tynar jordigheten bort till förmån för de sötare dragen. Kanske för att tungan blir bedövad, men jag ser inga fel med det. För mig påminner den en del om Elijah Craig som också den är en 12-åring. Dock tycker jag inte att Rowan’s Creek inte riktigt är lika välbalanserad, men å andra sidan så bjuder den på fler överraskningar och blir riktigt trevlig när man lyckas få bukt med den! Det är ingen whiskey jag skulle hälla upp efter en jobbig dag, utan snarare om jag har haft en tråkig dag och behöver piffa upp den gråa tillvaron med ett äventyr!

Ha det bra
//Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram