”Made in America” by Tusse, del 12.
Sazerac Straight Rye
Kentucky, USA
Ålder: 6 år. Alkoholhalt: 45%

 

Historien om Sazerac börjar i 1850-talets New Orleans när Sewell T. Taylor sålde sin bar The Merchants Excahange Coffe House till Aaron Bird och började importera sprit istället. Bland den importerade spriten fanns en cognac vid namn ”Sazerac-de-Forge et Fils”.

Aaron döpte sin nyförvärvade bar till The Sazerac House och började servera en ny drink. Den bestod av tidigare nämnda cognac samt absint och en bitter, närmast översatt krydd- eller örtbrännvin, som blandats ihop av en lokal apotekare vid namn Antoine Amédée Peychaud från Haiti. Han huserade längre ner på gatan. Peychaud har senare fått cred för drinken Sazerac, som sägs vara en av de första dokumenterade cocktailarna. Om detta är sant vågar jag dock inte satsa mina pengar på.

Runt 1870 drabbades Frankrikes vinbönder av en invasion av vinlöss som förstörde det mesta av vinskördarna och dessvärre gjorde det mycket svårare att få tag på cognac. Huvudingrediensen i Sazerac byttes då helt sonika ut mot den mycket lättillängligare rågwhiskyn från norr.

Ungefär samtidigt togs baren The Sazerac över av Thomas H. Handy (Lägg namnet på minnet) som före sin död 1889 lyckades plita ner drinkreceptet på papper för kommande generationer.

Thomas H. Handy startade även The Sazerac Company som idag är USA:s största destillerikoncern med bland annat Buffalo Trace, Barton och A. Smith Bowman Distillery i sin gottepåse. Det är för övrigt på Buffalo Trace som dagens Sazerac Rye bränns!

På länken intill kan ni se hur man blandar till en riktig Sazerac!http://www.youtube.com/watch?v=sfhaxHYb46E

Doft: Rågwhisky har en tendens att vara ganska kraftfull i uttrycken, och Sazerac är inget undantag. Jag nästan tagen på sängkanten av råg, gråbo och marsipan med mörk choklad. Sedan tittar lite söta och kryddigare dofter fram i form av vaniljkräm, kardemumma och vitpeppar. Långt bak kan jag ana en viss smörighet blandat med trä, citronmeliss, anis, mynta och bränt socker. Den helt enkelt sprudlar av uttryck!

Smak: Här bjuds det på mer kryddigheter. Råg och en stor dos fänkål ackompanjeras av kanel med smält smör. Koncentrerad flädersaft och även kanske lite slånbär slår dank längre bak på tungan. Vid första smaken så hittar jag vanilj men den hamnar ganska snabbt i skymundan om jag låter whiskeyn ligga kvar i munnen.

Finish:
Mot slutet blir den lite beskare men kryddexplosionen håller i sig med salmiak, vitpeppar och rostad majs.

Sammanfattning: Detta är minst sagt en uttrycksfull whiskey! Doften är nästan påträngande och dess ”blyga” 45 % göra att jag vågar känna efter rejält med näsan. Smakupplevelsen är komplex och alla smaker fyrar av på samma gång, så det tar en liten stund innan jag kan sätta fingret på vilka smaker jag egentligen känner. Men med en droppe vatten sansar den sig och även vissa fruktiga element vågar sig fram. Jag har ingen aning om receptet på Sazerac men jag känner igen en del tydliga drag av bourbon, så jag antar att de har en hyfsat stor andel majs med i sin mäsk vilket ger sitt avtryck i smörighet och viss sötma. Detta är kort och gott en mycket bra whiskey som gärna rekommenderas till den som inte har provat rågwhisky innan.

Ha de
/Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram