Nu på Tisdag den 2 maj släpper Bergslagens Destilleri deras andra utgåva i serien Sherry Darling. Du kan läsa mer om första utgåvan här >Sherry Darling 5yo< Som jag har nämnt så är det en serie om tre utgåvor där rökigheten går från noll och uppåt. Sherry Darling Lightly Peated är som namnet avslöjar, lätt rökt whisky. Det handlar om 5 år gammal whisky som lagrats på 50-liters sherryfat. Whiskyn är destillerad på nedlagda destilleriet Grythyttan. Det kommer att släppas 840 flaskor med alkoholhalt 58 % till allmänheten.

Doft: En lätt bränd ton blandas med sherrysötma, granbarr och mandel. Det dyker upp rostad ek, nejlika och kanel. Förnimmelser av fruktiga och bäriga toner springer förbi, så som apelsin och svarta vinbär. I bakgrunden hittar jag svaga hintar maltsötma (och svavel?). 

Smak: En pepparstorm tonar upp tillsammans med rökmaltighet, tung sherrysötma och kolad ek. Det dyker upp kryddiga toner i form av kanel, kakao, cayennepeppar och kardemumma. Hela känslan i munnen är som rökig och kryddig sirap. 

Finish: Mot slutet kryper det fram chokladdoppad apelsin, kanderade mandlar och sherryindränka björnbär som mynnar ut i kolad ek och hasselnötter. 

Sammanfattning: Som jag väntade mig så är det tungt sherrydominerat med mycket ekfatskaraktär, kryddigt och stort. Jag gillar den här typen av whisky! Det fanns dock något i doften som jag inte riktigt kom överens med. Vet inte riktigt om det var svaveltoner eller vad det kan ha varit men med lite vatten och luftning så försvann det nästa helt. Vattnet lugnade ner whisky avsevärt, balansen infann sig och kanterna blev rundare. Whiskyn är komplex med stor doft- och smakpalett där röken och sherryn har en bra symbios. Ju länge jag sitter desto mer växer whiskyn. Det är definitivt inte en whisky som man ska ha bråttom med. Den kräver sin tid med luftning och vatten för att den ska nå sin topp. Även om jag ofta föredrar rökig så tycker jag nog att den första utgåvan av Sherry Darling var snäppet vassare, utan att sätta Sherry Darling Lightly Peated i skym undan då den var riktigt bra!

Trevlig Helg! 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram