Spirit of Hven släppte, för ett tag sedan, den fjärde utgåvan i serien Seven Stars, vid namn Megrez. Den är en ekologiskt certifierad och ej kylfiltrerad whisky utan färgämnen eller andra tillsatser. Whiskyn är mellanrökig, kornet är rökt till 26ppm, och whiskyn har slutlagrats på Spanska ekfat i ett år, som tidigare har huserat Pedro Ximénez-sherryNamnet har whiskyn har fått efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Karlavagnen). Den är buteljerad på 45% alkoholhalt.

Doft: Det första som dyker upp är en lätt rökpuff som blandas med vinösa malttoner. Vidare in känner jag toner av torkat hö, likt doften på en äng med massa höbalar. Det dyker upp fruktiga inslag av krusbär och björnbär som ackompanjeras av lite kryddor som kardemumma och nejlika. 

Smak: Det dyker upp svartpeppriga inslag i en söt vaniljsherrysötma. Senare kommer toner av russin, malt och valnötter som blandas upp med lätta toner av en ganska ren rökighet och en mjuk bärighet med björnbär och hallon. I bakgrunden finns pepprigheten hela tiden tillsammans med en vaniljton.

Finish: Sherrysötma kryper fram tillsammans med vitpeppar och kardemumma som sedan går över i mandelkubb med punschrussin. 

Sammanfattning: Hvens utgåvor blir helt klart bättre och bättre. Megrez, tycker jag, är en riktigt skön pjäs. Hela doft- & smakpaletten känns väldigt ren och balanserad, det infinner sig en bra harmoni på en gång. Whiskyn känns mycket mer komplex än vad jag förväntat mig och med några vattendroppar förhöjs upplevelsen till det bättre, ta dock i för mycket vatten bara några få droppar. Spirit of Hven Seven Stars No 4 Megrez finns fortfarande kvar på Systembolaget, min rekommendation är att köpa en flaska innan Midsommar! Perfekt till det svenska midsommarbordet.

Trevlig Helg! 

 

 

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram

One thought on “Spirit of Hven Seven Stars No 4 Megrez

  1. Pingback: Cıvata

Comments are closed.