Tycho’s Star är Hvens senaste utgåva som släpptes den 1 december på Systembolaget. Namnet ska vara en hyllning till just Tycho Brahe, som under sent 1500-tal upptäckte en supernova i stjärnbilden Cassiopeia. Han kallade den för ”De Nova Stella” och myntade därmed uttrycket Nova som i dagsläget används för att beskriva nya stjärnor.

Whisky är helt ekologisk och gjord på  orökt Pale Ale-malt, chokladmalt som blandats med rökig malt. Den har lagrats på en kombination av olika franska och amerikanska ekfat med hård kolningsgrad och även med varierad rostningsgrad. Tycho´s Star är en icke åldersangiven whisky, troligen ganska ung, som buteljerats på 41,8 % utan kylfiltrering eller färgning.

Doft: Jag känner maltig doft med en tydlig knäckighet. Det finns torvrökstoner som blandas med vanilj och saltlakrits. En lätt ton av chokladkaffe dyker upp och går över i torkad frukt i form av dadlar och övermogna plommon. I bakgrunden hittar jag gräsiga toner tillsammans citrus och fortsatt maltighet.

Smak: En tydlig fruktighet är den första förnimmelsen jag får men som fort går över i en explosion av kryddor, nejlika, svartpepper och chili. När det lugnat ner sig en aning kommer det fram choklad, aprikos, jordig nötter och viss maltighet. Det finns en rökridå i bakgrunden som växer i munnen.

Finish: I eftersmaken är rökigheten mer tydlig och blandas med mycket ektoner och vaniljkola. Det mynnar sedan ut i träkoda, citrus och bittermandel.  

Sammanfattning: Det känns att whiskyn är ganska ung men jag tycker ändå den har en mognad över sig som gör hela upplevelsen harmonisk. Doften är komplex och välbalanserad i dofter och smaker. Från första sniffen känner jag att det finns ett djup där som är värt att undersöka. Det är i smaken det dyker upp en viss spretighet, dock inte på ett dåligt sätt. Jag personligen tycker om lite stökig whisky så det stör mig inte på något sätt. Tycker snarare att det livar upp stämningen och sätter en prägel på upplevelsen. Det finns även i smaken en bra komplex grund med välintegrerade smaker. Det jag upplevde som en överraskning var den växande rökigheten. Den började försiktigt i doften för att sedan i smaken växa till sig och sedan nå kulmen i eftersmaken. Alkoholhalten gjorde mig lite skeptisk till en början men det visade sig att de fått till en riktigt spännande och händelserik upplevelse ändå. Jag tycker detta helt klart är en bra utgåva från Hven, kanske inte deras bästa men helt klart köpvärd för en femhundring på Systembolaget. Så passa på och köp!

Trevlig Helg!   

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram