”Made in America” by Tusse, del 1.
Templeton Rye, Small Batch, Iowa, USA.

När alkoholförbudet trädde i kraft i USA år 1920, valde många i småstaden Templeton, Iowa, att bli laglösa. De producerade en rågwhiskey med hög kvallitet som blev mycket eftertraktad och fick smeknamnet ”The Good Stuff”. Den lilla staden blev snart känd för sin sprittillverkning och det sägs att det var självaste Al Capones favoritwhiskey! Hundratals tunnor per månad levererades till hans gangsters för distribution på Chicagos och New Yorks svartklubbar.

2001 bestämde sig Scott Bush för att försöka återuppliva den lokala whiskeyn som hans förfäder brukade tillverka och dricka under förbudstidens bråda dagar. Efter att ha lyckats övertala Meryl, en son (nu 80 år) till en före detta lokal ”whiskeyproducent”, att få ta del av deras gamla familjerecept behövdes en destilleripartner. Till slut hittade man ett destilleri i Lawrenceburg, Indiana, som kunde möta deras exakta krav enligt familjereceptet.

2005 bestämde man sig även för att öppna upp ett eget destilleri i Templeton där man började tillverka sin första helt egenproducerade whiskey gjord på egenodlad råg.

Tempelton Rye, eller ”The Good Stuff”, släpps på Systembolaget 2012-12-01 genom importören Clydesdale.
http://www.templetonrye.com/

Åldern på whiskeyn är minst 4år och alkoholhalten ligger på 40 %.

Doft: Det är nästan som att lukta på en bunke med jäsande rågbrödsdeg, kryddat med gråbo och selleri med visst inslag av enträ. Sedan träder en söt tillbakalutad vaniljton fram med överdrag av läder och torkad aprikos. Man kan även ana en svag slöja av mint mellan varven.

Smak:
Tydlig råg med florsocker och exotisk frukt. Tänk en Yoggi med vanilj, ananas och mango samtidigt som du luktar på en skiva nygräddat rågbröd fortfarande så varm att smöret smälter på den.


Finish:
Fruktigheten klingar av och ger mer plats åt rågen som klöser till lite och klingar ut med en touch av ekfat.


Sammanfattning:
En mycket frisk och pigg rågwhiskey som överraskar med en fruktig punch som blandar sig mycket bra med det robusta ryggstödet som rågen ger. Rivet som man normalt hittar i rågwhiskey får stå tillbaka lite för sötman, men det gör upplevelsen bara än mer spännande! Dofterna och smakerna är mycket kraftfulla och man kan spendera mycket tid med ett glas Templeton Rye.

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram