”Made in America” by Tusse, del 7.
Woodford Reserve, Straight Bourbon. Kentucky, USA
No Age Statment, 43,2 %.
Batch: 99, Bottle: 9643

Redan 1780 började det destilleras sprit i staden Versailles i Woodford County, Kentucky, men det var inte förrän 1838 som själva destilleriet byggdes. Detta gör faktiskt destilleriet till det äldsta av de nio stora bourbondestillerierna som fortfarande är i bruk!

Det startades av Ejilha Pepper och blev känt som ”Oscar Pepper Distillery” när det senare togs över av hans son. 1878 såldes det vidare till Leopold Labrot och James Graham, som döpte om det till ”Labrot & Graham Distillery”. De fortsatte att göra bourbon, med ett kort uppehåll under förbudstiden, fram till 1941 då Brown-Forman Corporation köpte upp destilleriet. Det lades i malpåse 1968 för att sedan säljas av 1971. Men 1993 bestämmde sig Brown-Forman för att köpa tillbaks hela klabbet och spenderade en mindre förmögenhet på att restaurera det.

Bland annat köptes pot stills från Rothes i Skottland, och år 2000 bestämdes det att platsen och destilleriet skulle bli ett ”national historic landmark”. 2003 bytte man dessutom namn till ”Woodford Reserve” för att hylla födelseplatsen för bourbon i Kentucky.

Whiskeyn är destillerad tre gånger och gjord på 72 % majs, 10 % malt och 18 % råg. Woodford Reserve har även sitt egna tunnbinderi där man binder och kolar faten för lagring av spriten i det temperaturreglerade lagerhuset. Slutligen är varje flaska numrerad med både batch- och flasknummer.

Doft: Jag blir förvånad över hur tydligt syrlig den är! Apelsin och lime blandas med tall och gran. Om det är barren, kådan eller själva träet vet jag inte riktigt, förmodligen en blanding av alla tre. De klassiska dragen som ljung, vanilj, honung och kaprifol finns också där, om än lite mer i bakgrunden. Även en pepprig fatkaraktär ligger och gror i ”botten” av doften.

Smak: Tungan sköljs av en fräsch våg av söt vanilj och pepprig citronlakrits som följs upp av gran och tall, fast inte lika tydligt som i doften. En viss bitterhet visar sig också som för tankarna åt råghållet.

Finish: Här tar gräddkola över och planar ut i en fin träig och kryddig viol med en slutpiruett av aska.

Sammanfattning: Syrligheten är ett genomgående tema och är närvarande i både doften och smaken hela tiden. Den här batchen bjuder på smaker som nästan är lite övertydliga, men samtidigt väldigt välbalanserade. Alla intryck upplevs markant och jag njuter verkligen genom hela upplevelsen. När jag provade Woodford Reserve i somras vill jag minnas att den var mer nötig och ekig, men det var ju med största sannolikhet en helt annan batch. Kort och gott är det en mycket trevlig bourbon som, oavsett batch, visar prov på bra hantverk av god kvalitet.

Ha en bra vecka
/Tusse

Dela på Sociala Medier
FacebooktwitterFacebooktwitter

Följ oss
FacebooktwitterinstagramFacebooktwitterinstagram